Een gids voor gevorderden: problemen met accu's, motoren en regelaars op elektrische fietsen oplossen

Werkt je elektrische fiets niet meer zoals het hoort? Reageert de accu niet meer na het opladen? Is de actieradius van je elektrische fiets drastisch afgenomen? Ben je gestrand omdat je elektrische ondersteuning niet meer werkt? Of weet je gewoon niet wat er mis is? We kennen allemaal de talloze kleine en grote problemen die een elektrische fiets kunnen treffen. Maar maak je geen zorgen! In dit artikel helpen we je om problemen met je elektrische fiets te herkennen. Als je elektrische fiets niet meer goed werkt, is er meestal een probleem met (1) de accu, (2) de motor of (3) de controller.

Monteur lost een motorprobleem op bij een elektrische fiets.

Batterijproblemen op je elektrische fiets herkennen

De accu is het hart van de elektrische fiets en speelt daarom een cruciale rol bij het aandrijven van je tweewieler. Helaas is hij ook het meest kwetsbaar voor schade. Het is belangrijk om je te realiseren dat veel van de problemen die kunnen ontstaan met de accu vaak voortkomen uit verkeerd gebruik van de elektrische fiets. Maar hoe herken je een probleem met de accu? Wij leggen uit hoe je accuproblemen kunt herkennen en hoe je ze kunt oplossen.

Verminderde autonomie

kan je Als je merkt dat de afstand die je kunt afleggen op een volledig opgeladen batterij aanzienlijk is afgenomen, kan dit duiden op een probleem met de batterij. Een kleiner bereik is een duidelijk teken dat je batterij niet meer goed werkt.

Gebruik je je elektrische fiets niet regelmatig? Wees dan voorzichtig! Het is niet vanzelfsprekend dat de accu van je elektrische fiets onbeperkt opgeladen blijft. Als je je elektrische fiets de hele winter niet gebruikt, kan de lange periode van inactiviteit ervoor zorgen dat de batterij niet volledig wordt opgeladen, waardoor de actieradius afneemt. Om dit te voorkomen, bewaar je de accu op een veilige plek of steek je hem regelmatig in het stopcontact.

Als je je elektrische fiets al een paar jaar elke dag gebruikt en oplaadt, en je merkt dat de actieradius afneemt, is dat heel normaal. Je accu heeft waarschijnlijk zijn maximale levensduur bereikt. Het is tijd om hem te vervangen of te laten reviseren.

Elektrische hulp stopt

Wilde je een ritje maken nadat je de accu had opgeladen, maar werkte de elektrische ondersteuning niet meer? Of wordt de assistentie regelmatig onderbroken tijdens je ritten? Helaas, dan is je accu waarschijnlijk defect of versleten. kan je Om te controleren of het probleem echt bij de accu ligt, test je de lading met een multimeter. Dit zal je vertellen of de accu nog werkt of dat hij defect of versleten is. Als het niet aan de batterij ligt, kunnen er problemen zijn met het opladen.

Je elektrische fiets start niet

Stel je voor: je wilt met je elektrische fiets de stad in. Je plaatst de batterij in de fiets en merkt dat het scherm niet oplicht. Wat nu? Simpel: de voedingscircuits accepteren geen elektrische lading meer. Maar wat betekent dit? Is mijn batterij defect of versleten? 


Om dit te bepalen, raden we je aan om eerst eventuele problemen met de oplader uit te sluiten en jezelf de volgende vraag te stellen: hoe lang heb ik mijn elektrische fiets al? Na verloop van tijd kan de capaciteit van de accu afnemen, waardoor hij niet meer goed oplaadt. Als de accu oud is of als je hem al lange tijd gebruikt, is hij misschien aan vervanging toe.Upway 's advies: laat je accu reviseren.


Monteur van elektrische fietsen onderzoekt waarom de elektrische ondersteuning stopt.

Problemen met opladen

Na je reis merk je dat je accu niet meer oplaadt: de indicatielampjes gaan niet branden. Maar hoe komt dat? Is mijn accu defect of is mijn oplader kapot? Lees het volgende hoofdstuk voor meer informatie.


Wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je batterij zo lang mogelijk meegaat? Lees dan verder:

Een elektrische fiets opladen: tips en trucs om de batterij langer mee te laten gaan.


Merk je dat je niet goed weet hoe je een batterij moet opladen? Dan raden we je aan de volgende blog te lezen: Hoe laad je je elektrische fiets op?


Controleer de oorzaak van batterijproblemen

Als de accu van je elektrische fiets het niet meer doet, moet je eerst uitzoeken of er problemen zijn met de oplader. Daarna kun je controleren of de accu zelf de schuldige is. Welke stappen moet je nemen?


1. Bepaal de oplaadtijd van de batterij

Over het algemeen duurt het tussen de 3 en 6 uur om een lege accu van een elektrische fiets op te laden.Upway Dit geldt voor de gangbare lithium-ion accu's die vaak worden aangetroffen op gebruikte elektrische fietsen van . Als de accu al opgeladen zou moeten zijn, maar niet werkt wanneer je fietst, controleer dan de volgende punten:


2. Controleer of de laadindicator oplicht

Steek de oplader in een stopcontact en controleer of er een of meer lampjes gaan branden. Zo niet, dan wordt je batterij niet opgeladen! Gebruik een multimeter om de uitgangsspanning van de lader te testen. De spanningswaarde moet iets hoger zijn dan de nominale spanning van de lader. Als het resultaat kleiner of gelijk aan nul is, is de lader defect.

3. Controleer of de oplader defect is

Controleer of de oplader goed is aangesloten en of er geen zichtbare schade is aan de kabel of stekker. Probeer indien mogelijk een andere oplader om te zien of het probleem is opgelost.

4. Controleer of de laadpoort beschadigd is

De oplaadpoort kan beschadigd zijn door fysieke slijtage of regelmatig gebruik. Controleer de poort op vuil, stof of andere voorwerpen. Maak hem voorzichtig schoon met een zachte borstel of perslucht. Als de poort beschadigd lijkt, moet deze mogelijk worden gerepareerd of vervangen.


5. Controleer het accumanagementsysteem (BMS)

Een accumanagementsysteem (BMS) bewaakt en beschermt de batterij tegen overladen, oververhitting en ongelijkmatig laden en optimaliseert de levensduur. Als het BMS detecteert dat de energie van de batterij te snel wordt verbruikt en een kritiek niveau bereikt, wordt de stroomtoevoer onderbroken. 


Hier zijn verschillende redenen voor: veroudering, te vaak opladen, slecht batterijbeheer of een fabricagefout. De batterij kan ook defect raken door overladen. Om dit probleem op te lossen, verlaag je de ondersteuningsstand en trap je iets harder op steile beklimmingen. Dit zou de belasting op de batterij moeten verminderen. kan je Als bovenstaande oorzaken uitgesloten zijn, kan de accu zelf defect zijn.


6. Controleer de aansluitpinnen

Batterijstoringen kunnen het gevolg zijn van een onjuiste plaatsing van de aansluitpinnen. Als dit het geval is, kan het circuit niet worden voltooid en wordt er geen elektriciteit doorgegeven. kan je Met een steeksleutel kun je dit probleem eenvoudig oplossen door de pinnen een beetje recht te zetten, zodat ze weer in de juiste positie komen te staan.


7. Controleer of de batterij is opgeladen

Om te controleren of het probleem bij de batterij ligt, kun je met een multimeter de lading testen. Zo weet je of de accu nog werkt. De meeste elektrische fietsen hebben een accu van 36 volt. De spanning moet dus tussen 36 V en 28 V liggen.

Reparatiewerkplaats voor elektrische fietsen om veelvoorkomende storingen op te lossen.

Problemen met de motor van je elektrische fiets herkennen

Motor- en accuproblemen zijn soms moeilijk te onderscheiden. Problemen met de accu uiten zich meestal in een verminderde actieradius of oplaadproblemen. Motorproblemen kunnen zich op de volgende manieren manifesteren:


Snelheid niet weergegeven op display

Als het display geen 0 aangeeft als de motor stilstaat, of als de rotatiesensor niet goed werkt, kan het probleem bij de centrale motor liggen. Over het algemeen kun je problemen met de centrale motor niet zelf oplossen. Neem contact op met de fabrikant of het verkooppunt van je elektrische fiets.


Abnormaal geluid

Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met een naafmotor. Een van de meest voorkomende problemen is motorgeluid. Dit komt vaak voor als de motor versleten tandwielen, een defecte remschijf of versleten lagers heeft.


Soms kan een loszittende bout ook de oorzaak zijn van het rammelen. Het vervangen van het versleten onderdeel kan het probleem oplossen. Als het geluid aanhoudt, is het waarschijnlijk dat de motorlagers gesmeerd moeten worden en dat het geluid wordt veroorzaakt door wrijving.


Onregelmatige voortstuwing of versnelling

Een ander terugkerend probleem is dat de motor kan stoppen met draaien. Dit wijst op een probleem met de regelaar. Het kan een losse of onbestaande verbinding zijn, waardoor de motor niet de stroom krijgt die hij nodig heeft om te starten. Om dit probleem op te lossen, moet je controleren of de controller werkt en correct is aangesloten op de motor.


Wil je meer weten over een elektrische fietsmotor die niet goed werkt, of weet je niet zeker welk type motor je moet kiezen? Lees dan verder: De elektrische fietsmotor helpt niet meer: wat kun je doen? of Een elektrische fiets met middenmotor: de complete gids.


Problemen met de controller van je elektrische fiets herkennen

De controller is het punt waar alle kabels van de elektrische fiets samenkomen. Hij bevindt zich meestal tussen de accu en de motor van de elektrische fiets.


Zie de controller als de processor van het besturingssysteem van je elektrische fiets. Daarom is het ook een van de meest voorkomende redenen waarom je elektrische fiets niet goed werkt. Omdat de controller een belangrijke rol speelt in de werking van de elektrische fiets, kan het kleinste technische mankement gevolgen hebben voor het gebruik. Als je bijvoorbeeld een zwart scherm of een foutcode ziet, of als je motor niet goed werkt, kan het aan de controller liggen. 


Om er zeker van te zijn dat de controller niet de oorzaak is van je probleem, moet je op de volgende punten letten:


Bedrading en aansluitingen controleren

Zoek naar losse, losgekoppelde of verkeerd aangesloten draden. Als je losse draden ziet, sluit ze dan opnieuw aan op de juiste poorten.Upway Tip: de kleur van de draden moet overeenkomen met die van de connectors. Rode draad naar rode connector! Kinderspel!

Controleer de stroomschakelaar en de zekering

Als de controller nog steeds niet werkt, controleer dan of de aan/uit-schakelaar aan staat. Controleer ook de zekering door hem te verwijderen en er met een lamp op te schijnen om te zien of hij doorgebrand is. Zo ja, dan moet de zekering worden vervangen.


Conclusie

UpwayWij begrijpen hoe belangrijk het is om problemen met de accu, motor en controller van elektrische fietsen snel te herkennen. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het oplossen van problemen met je elektrische fiets. Als je twijfelt, raden we je aan om een professionele elektrische fietstechnicus te raadplegen voor een grondige diagnose en reparatieadvies.


Op zoek naar de meest voorkomende problemen met elektrische fietsen? Lees dan verder:
Veelvoorkomende problemen met elektrische fietsen en praktische oplossingen.