Gratis standaardlevering met code SPRING ✨

De beste 2023 speedbikes: onze selectie

Fietser op zijn speedbike tijdens een bergrit.

De speedbikeook bekend als speed pedelec of speedelec, is nog relatief onbekend in Frankrijk. Deze snelle fiets wordt echter steeds gewoner in veel Europese landen. De speedbike houdt het midden tussen een bromfiets en een elektrische fiets en kan elektrische ondersteuning bieden bij snelheden tot 45 km/u! Dit maakt het een ideale zachte mobiliteitsoplossing om tijd te besparen door files en het openbaar vervoer te vermijden als je in de stad of dicht bij de buitenwijken woont.

Hoe herken je een speedbike? Welke wetgeving regelt het gebruik ervan? Wat zijn de beste 2023 speedbikes? In dit artikel geven we je de essentiële informatie die je moet weten over deze ultrasnelle elektrische fietsen.

Speedbike: wat is het? Definitie en voorschriften

Wat is een Speedelec? Definitie

Op het eerste gezicht is een speed pedelec moeilijk te onderscheiden van een eenvoudige elektrische fiets! De pedalen en transmissie die je moet activeren om vooruit te komen, het slanke stuur en frame... Op het eerste gezicht verschilt er niets van een elektrische fiets . Maar er zijn een paar details die niet misleidend zijn.

Deze fietsen zijn uitgerust met krachtige elektrische componenten en zijn vooral comfortabel, omdat gewicht geen rol speelt. De zadels zijn dik en comfortabel en de banden zijn breed genoeg om schokken te absorberen en de wendbaarheid te verbeteren. De meeste van deze fietsen hebben ook grote schokdempers voor extra comfort.

De speedbikes worden geclassificeerd als bromfietsen en hebben een volledige uitrusting om maximale veiligheid voor de bestuurder te garanderen. Ze vallen onder de verkeersregels voor motorvoertuigen.

Een speedbike moet bijvoorbeeld een achteruitkijkspiegel hebben, een claxon (als je dat wilt), dimlicht aan de voorkant en een remlicht aan de achterkant.

In tegenstelling tot een scooter zijn er echter geen richtingaanwijzers nodig. Dit is waar de fiets het beste tot zijn recht komt: het is aan de bestuurder om zijn of haar arm te gebruiken om aan te geven dat hij van richting verandert.

Een klein maar belangrijk detail (ook al valt het niet op): de remmen zijn omgekeerd, zoals op een scooter of motor. Je remt links voor de achterkant en rechts voor de voorkant. Maar maak je geen zorgen, je krijgt het snel onder de knie.

Een batterij met hoge capaciteit en een krachtige motor

De belangrijkste reden waarom speed pedelecs snelheden tot 45 km/u kunnen halen, is dat ze een krachtigere motor hebben dan een elektrische fiets en een batterij met een lange levensduur.


Conventionele elektrisch ondersteunde fietsen zijn door de regelgeving beperkt tot 250W. Zoals we net hebben gezien, worden speedbikes echter beschouwd als bromfietsen, dus deze limiet is niet van toepassing. Daarom kan dit type fiets beschikken over krachtige motoren van 300, 500 of zelfs 1000 W, die een koppel leveren van meer dan 80 Nm!


Om zo'n motor van energie te voorzien, heb je natuurlijk een accu nodig die die naam waardig is.... of meerdere. Fabrikanten kiezen er soms voor om hun snelle fietsen uit te rusten met een 600 Wh accu, verdubbeld met nog een 500 of 600 Wh accu.

Het resultaat? Deze uitzonderlijke onderdelen (in vergelijking met die van een conventionele elektrische fiets) verviervoudigen of zelfs vervijfvoudigen de natuurlijke kracht van de berijder! En dat is nog niet alles!

Hoe krijg ik mijn speedbike legaal?

Goedkeuring/vergunning/apparatuur

Voordat je de straat op gaat met je haren wapperend in de wind op de snelste elektrische fietsen op de marktzijn er een paar regels die je moet volgen.

De eerste is dat je niet met wapperend haar in de wind rijdt! Een goed vastgemaakte helm die is goedgekeurd voor bromfietsen is verplicht. Een andere vereiste zijn beschermende handschoenen. In een auto lijkt het misschien niet veel, maar op twee wielen is 45 km/u al veel. Een val met die snelheid zonder handschoenen... doet enorm pijn!

Om goedgekeurd te worden, moet een speedbike alle apparatuur hebben die we al hebben genoemd (dimlicht, remlicht, claxon, goedgekeurde achteruitkijkspiegel), maar ook... een nummerplaat! Ja, je speed pedelec is een motorvoertuig, dus je hebt een kentekenbewijs nodig om er legaal op te rijden. Maar maak je geen zorgen: omdat het nog steeds een elektrische fiets is, hoef je alleen de kosten voor de afgifte van het kentekenbewijs te betalen (ongeveer 11 euro).

En dat is nog niet alles: om een speedbike te besturen, moet je minstens 14 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs.



Fietser uitgerust om legaal te fietsen met haar speed pedelec.

  Foto door Himiway Bikes op Unsplash

Welk rijbewijs heb je nodig voor een speedbike? Kort samengevat zijn er drie situaties:

  • je hebt een B-rijbewijs (voor auto's...) EN je bent geboren voor 1988: geen probleem;
  • je hebt geen rijbewijs of je hebt een B-rijbewijs maar bent geboren na 1988: je moet in het bezit zijn van een AM-rijbewijs (voorheen BSR genoemd) om een bromfiets te besturen, of een A-rijbewijs (motorrijbewijs);
  • je jonger bent dan 14 jaar: je zult een tijdje moeten wachten voordat je op een speedbike mag rijden.

Waar kan ik op een speedbike rijden?

We weten dat je niet kunt wachten om te beginnen, maar het is belangrijk dat je de regels kent voordat je op je speedelec gaat rijden. Voor je veiligheid natuurlijk... maar ook voor je portemonnee, want kan je speedbikes kunnen worden gecontroleerd en beboet.

Sterker nog, de kans is groot dat het je overkomt als je op een fietspad rijdt. Een speedbike is geen gewone fiets. Je gaat veel sneller dan elke andere fietser (met uitzondering van professionele wielrenners, maar die komen we niet veel tegen...), dus het zou gevaarlijk zijn om fietspaden te delen.

Met een elektrische speedbike moet je op de weg rijden als een scooter. Deze bijzonderheid kan voor veel misverstanden zorgen bij automobilisten, omdat het niet eenvoudig is om een speedbike van een elektrische fiets te onderscheiden.

Een speedbike kiezen: alles wat je moet weten

Nu je de verschillende materiaal- en administratieve beperkingen in gedachten hebt, gaan we verder met de criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van je speedbike.

Uw behoeften bepalen

Zoals we al zeiden, is de speedbike bijzonder geschikt voor stadsbewoners, omdat hij snel en wendbaar is. Maar hij is ook erg praktisch als je minder dan 20 of 30 km van huis werkt, omdat hij je op een milieuvriendelijke en zuinige manier in ongeveer 30 minuten naar je werk kan brengen en files kan vermijden.

Afhankelijk van je profiel op je en je behoeften op je , moet je van tevoren beslissen wat je wilt: een speedbike die in de buurt komt van een elektrische stadsfiets, of een robuuster model, bijna zoals een bromfiets, voor lange ritten. In het eerste geval is een accu van 600 Wh en een motor van 300 of 500 W meer dan genoeg om je door de stad te verplaatsen. Als je afstanden van 20 of 30 km wilt afleggen, moet je kiezen voor een systeem met twee accu's en een motor van ongeveer 1000 W.

Het gewicht

Het is waar, we hebben gezegd dat gewicht geen probleem is bij speedbikes omdat ze zo krachtig zijn. Maar dat betekent niet dat het geen invloed heeft! Een lichtgewicht fiets is gemakkelijker te hanteren en reageert beter. Het is dus een criterium om rekening mee te houden, vooral in de stad waar je snel obstakels moet kunnen ontwijken.

De begroting

Een speed pedelec is krachtiger, comfortabeler en beter uitgerust en daarom duurder dan een gewone elektrische fiets. Afhankelijk van je eisen en behoeften kan de prijs echter enorm variëren (van ongeveer 2.000 tot 8.000 euro).

De apparatuur

Alle speedbikes die worden verkocht op Upway hebben de essentiële uitrusting voor gebruik op de weg. Maar als je ze vergelijkt, zul je zien dat sommige een paar handige extra's hebben: een spatbord, een geïntegreerd fietsslot, een bagagedrager, grootlicht, etc. Het is aan jou om op basis van je budget te beslissen welk model het beste bij je past. Het is aan jou om op basis van je budget je te beslissen welk model het beste bij je past.

De beste speedbikes in 2023: de top 5 van Upway

Trek Allant+ 8S: de stadsfiets die echt snel gaat

Met zijn slanke ontwerp en aluminium frame ziet de Trek Allant+ 8S speedbike eruit als een klassieke stadsfiets. Je kunt de trapmotor nauwelijks zien.

En toch is het een formidabele speedbike voor iedereen die kiest voor een fiets voor het werk of om door de stad te rijden.

Hoewel de motor niet de meest indrukwekkende is in termen van watts ('slechts' 250 W), ontwikkelt hij toch een enorm koppel van 85 Nm en stuwt hij je voort met een snelheid van 45 km/u.

➕ Een elektrische fiets met een universeel ontwerp, ideaal voor stadsgebruikers

Geen ABS-systeem op de remmen

De Cube Kathmandu Hybrid: alles in comfort

Deze Cube Kathmandu Hybrid staat op zijn luchtvork en absorbeert de kleinste schokken van de weg. De 55 mm brede banden helpen hem daarbij. En je hoeft je geen zorgen te maken over het opstappen, dankzij het laag geplaatste frame - een zeldzaam kenmerk van speedbikes.

Comfort dus, maar ook veiligheid, dankzij krachtige hydraulische schijfremmen.

Qua uitrusting heeft Cube niets aan het toeval overgelaten met een kickstand, geïntegreerd spatbord en bagagedrager.

Een zeer goed uitgeruste speedbike

De verlichting had in het frame geïntegreerd kunnen worden voor een betere esthetiek

Een van de beste elektrische speedbikes: de Cube Kathmandu Hybrid.

De Cannondale Tesoro Neo X: strak ontwerp

Net als op de Trek kun je op deze Cannondale Tesoro Neo X de elektrische onderdelen nauwelijks onderscheiden, zo zorgvuldig hebben de Amerikaanse ingenieurs aan het ontwerp gewerkt.

En ook al zijn de in de onderbuis geïntegreerde motor en accu van dichtbij zichtbaar, het is je vergeven als je denkt dat het een conventionele elektrisch ondersteunde fiets is.

Volledige spatborden, kickstands, geavanceerde verlichting, bagagedrager... Deze speedbike presteert het om uitstekend uitgerust te zijn en er toch heel minimalistisch uit te zien.

Qua prestaties kun je rekenen op een motor die 85 Nm koppel levert en een Bosch accu van 625 Wh.

Een extraatje: deze speed pedelec is echt allround dankzij de brede cassette met tot 51 tandwielen. Er is geen heuvel die je niet kunt beklimmen!

➕ Elektrische assistentie die bijna onopgemerkt blijft

➖ Een hoge prijs als je nieuw koopt, zelfs voor de goedkoopste modellen

De Kalkhoff Endeavour 7.B Excite 45: voor onderweg

Robuust. Dat is het woord dat in me opkomt als we uitleggen waarom we deze speedbike van het beroemde Duitse merk Kalkhoff hebben geselecteerd.

Met zijn krachtige hydraulische schijfremmen, aluminium frame en 60 mm vorkverplaatsing wekt deze ultrasnelle elektrische fiets vertrouwen.

Hij is met name geschikt voor mensen die ver moeten fietsen naar hun werk of voor mensen die gebruik maken van slecht verlichte routes. Hij heeft een zeer geavanceerd maar discreet verlichtingssysteem, inclusief echte koplampen met groot licht!

Het is geen verrassing om Duitse onderdelen van het merk Bosch aan te treffen op deze speedbike die aan de andere kant van de Rijn is ontworpen: een Bosch Performance Line Speed motor met 75 Nm koppel en een 625 Wh accu. Allemaal volledig geïntegreerd natuurlijk.

➕ Geruststellende stabiliteit

➖ Het gewicht kan het moeilijk maken om te vervoeren

De Moustache Friday 27 FS Speed: onze Franse kampioen

En hoe kunnen we een top 5 samenstellen zonder de Friday 27 FS Speed te vermelden? Ja, zoals gewoonlijk als we het over elektrische fiets hebben, komt het merk Moustache altijd aan het einde van zijn neus!

Met dit model zitten we duidelijk op een zeer premium schaal, en dat is te zien! Deze speedbike is uitgerust met voor- en achtervering, elk met 100 mm veerweg: genoeg om je onder alle omstandigheden het gevoel te geven dat je op een biljarttafel zit!

De krachtige motor ontwikkelt een koppel van 85 Nm en wordt aangedreven door een geïntegreerde accu van 625 Wh. Bijzonder: er is een 'dual' versie met een tweede accu (500 Wh).

We zijn vooral te spreken over de aanraakgevoelige, Bluetooth-compatibele snelheidsmeter met GPS-navigatie.

Gemaakt in Frankrijk

➖ Nogmaals, een prijs vergelijkbaar met een elektrische scooter

Nu weet je de basis over deze ongewone elektrische fietsen die speedbikes worden genoemd. Zelfs als de modellen die we hebben voorgesteld de beste speedbikes in 2023 zijn, vind je in onze voorraad gereviseerde fietsen die de afgelopen jaren toppers waren. Ze zijn geïnspecteerd door ons team en wachten erop om met een snelheid van meer dan 45 km/u de weg op te gaan.

Tot slot vragen we je dringend om uiterst voorzichtig te zijn met deze krachtige elektrische fiets . Houd je altijd aan de regels voor verkeersveiligheid.