Gratis standaardlevering met code SPRING ✨

De 10 beste elektrische bakfietsen op de markt in 2023

Een vader zet zijn kinderen achterop zijn elektrische bakfiets.

De elektrische bakfiets is een zeer populaire oplossing voor het vervoer van kinderen naar school, boodschappen of pakjes. Triporteur, biporteur, long-tail... Dit type elektrische fiets kan vele vormen aannemen. Maar het principe is altijd hetzelfde: het voor- of achterwiel staat verder weg dan bij een conventionele fiets, om plaats te maken voor een laadbak of XXL bagagedrager.

Wat is het verschil tussen een tweewieler en een driewieler? Welke bakfiets is geschikt voor 2, 3 of 4 kinderen? Wat is de beste elektrische bakfiets?

In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over deze stadsfietsen die zo populair zijn bij gezinnen.

De verschillende soorten elektrische bakfietsen

Elektrische fietsmodellenDe term "bakfiets" dekt eigenlijk een groot aantal zeer verschillende elektrische fietsmodellen. Om je te helpen de juiste elektrische bakfiets voor jou te kiezen, worden in dit hoofdstuk de drie meest voorkomende types beschreven.

De tweewieler

De elektrisch ondersteunde bakfiets op twee wielen rijdt op twee wielen, net als een conventionele fiets. Het verschil is dat het voorwiel bijzonder ver naar voren staat ten opzichte van de berijder. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een laadbak tussen het voorwiel en de fietser.

Tweedekkers zijn ideaal voor gezinnen, omdat ze plaats bieden aan 3 of 4 kinderen (afhankelijk van het model).

Het is ook een versie die erg populair is bij bezorgers, omdat de tweewieler niet veel breder is dan een gewone fiets. Hij is dus erg wendbaar om over fietspaden door de stad te rijden.

Dit geldt des te meer vanwege zijn lage zwaartepunt. Dit komt met name door de verschillende wielmaten. Het voorwiel is kleiner om het gewicht van de carrosserie dichter bij de grond te laten 'zitten'.

Een ander voordeel, dat te maken heeft met het feit dat de tweewielige elektrische bakfiets niet erg breed is (ongeveer 65 cm met de bak, en niet veel meer dan een traditionele fiets zonder bak), is dat hij gemakkelijk op te bergen is. Zodra de bak is verwijderd, glijdt hij gemakkelijk langs de muur van de garage of kelder.

Het nadeel is dat hij een beetje moeilijk te hanteren is als hij stilstaat. Je moet bijvoorbeeld goed opletten dat je je evenwicht bewaart als je wacht tot het licht op groen springt of bij een stopbord.

De scooter

Babboe Go Mountain elektrische bakfiets.

Zoals je misschien al geraden hebt, is het grote verschil met de tweewieler dat hij geen 2 maar 3 wielen heeft. Hierdoor is hij veel stabieler en gemakkelijker te besturen bij stilstand of lage snelheden.

In deze configuratie bevindt de laadbak zich tussen de 2 voorwielen. Met meer balans kan hij veel groter zijn, wat de capaciteit verveelvoudigt. Een scooter kan tot 4 of zelfs 6 kinderen vervoeren! Een echte schoolbus, perfect voor grote gezinnen.

Dit alles betekent natuurlijk dat de elektrische bakfiets veel breder is, zo'n 75 tot 90 cm. Een scooter is daarom moeilijker te parkeren en past niet door conventionele deuren.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat het aanpassen aan een elektrische fiets met 3 wielen enige oefening vereist, vooral bij het nemen van bochten. Je moet er echter rekening mee houden dat sommige zogenaamde "slinger " modellen zijn uitgerust met voorwielen die buigen in bochten om de bediening te vergemakkelijken.

En wat er ook gebeurt, maak je geen zorgen: de krachtige hydraulische remmen zullen je in alle omstandigheden tot stilstand brengen.

De bakfiets met lange staart (ook bekend als bakfiets of bakfiets)

We zetten alles op zijn kop met longtail bakfietsen.

Bij deze modellen staat het voorwiel op de gebruikelijke plaats. Het achterwiel staat echter verder naar achteren dan bij een conventionele fiets. De lading wordt op een verlengde bagagedrager geplaatst, boven het wiel.

Het gedrag van deze transportfiets lijkt erg op dat van een conventionele fiets, omdat je alleen de wielbasis (de afstand tussen de twee assen) hoeft aan te passen. Met het gewicht boven het wiel wordt het zwaartepunt veel minder veranderd dan bij een bakfiets met twee of drie wielen.

Dit type fiets is ideaal voor het vervoeren van zware lasten of 1 of 2 kinderen.

Klein nadeel: Hoewel ouders een goede reden hebben om voor een elektrische bakfiets te kiezen om hun kinderen te vervoeren, kunnen ze ze met dit model niet constant in de gaten houden en zitten de kinderen minder comfortabel. Bovendien zijn ze niet beschermd tegen de elementen zoals in een tweewieler of driewieler.

Onze top 10 bakfietsen

Twee kinderen in een elektrische bakfiets bestuurd door hun moeder.

Tweetraps elektrische bakfietsen

De Babboe Mini-E: de betaalbare bakfiets

Dit is simpelweg het meest betaalbare model van het beroemde Nederlandse merk Babboe.

De Mini-E is in de eerste plaats ontworpen voor gezinnen met één of twee kinderen. Daarboven zullen ze zich krap voelen, en in elk geval is de carrosserie niet ontworpen voor een groter aantal kinderen.

In tegenstelling tot de meeste elektrische bakfietsen, die een op het pedaal gemonteerde motor hebben, is de motor hier op het achterwiel geplaatst. Het koppel is een beetje laag (40 Nm) en hetactieradius is beperkt: ongeveer 40-50 km. Dat is genoeg om de kinderen af te zetten, naar het werk te gaan en ze aan het eind van de dag weer op te halen, maar niet veel meer. s Avonds moet je opladen.

Dit is des te belangrijker omdat deze elektrische fiets ongeveer 50 kg weegt. Moeilijk te vervoeren op dijkracht...

Een fiets met gebreken, maar met de verdienste dat hij goedkoop is!

➕ Een zeer betaalbare prijs voor dit type fiets.

➖ De prestaties van elektrische onderdelen.

De Bakfiets Cargobike Short Cruiser Steps: uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Deze elektrische bakfiets is robuust en uitgerust met alle essentiële veiligheidsvoorzieningen.

De ruimte voor vracht of kinderen is groot en kan worden afgedekt in geval van regen.

Met een motor die 60 Nm koppel levert en een gewicht van slechts 40 kg is deze bakfiets ideaal voor ritten met steile beklimmingen. Hij heeft ook krachtige schijfremmen.

Waar voor je geld, vooral in de gereviseerde versie die we aanbieden. 

Met twee kinderen is er geen ruimte voor nog een lading.

De Triobike Bakfiets : de meest stijlvolle

De Triobike Bakfiets is een elegante elektrische bakfiets, meer geschikt voor professionals en bezorgers.

Triobike is gespecialiseerd in zeer lichte elektrische bakfietsen en dit model is geen uitzondering: slechts 35 kg. Daarmee zit hij precies in het onderste middensegment van de categorie elektrische bakfietsen!

Bovendien heeft hij een uitstekende vermogen-gewichtsverhouding, met een motor die 90 Nm koppel ontwikkelt! Een getal dat maar door heel weinig elektrische fietsen wordt gehaald.

Een onovertroffen look.

➖ Om kinderen te vervoeren, moet het lichaam worden veranderd.

De Riese & Müller Packster 70: de Rolls Royce van de elektrische bakfietsen

Het is moeilijk om iets aan te merken op de Riese & Müller Packster 70... afgezien van de prijs, die bijna gerechtvaardigd is gezien alles wat deze fiets te bieden heeft.

Deze elektrische tweewieler biedt een zeer comfortabele zithouding en een ongeëvenaarde wendbaarheid voor dit type model. Het ontwerp is net zo elegant, sober en stijlvol als een Duitse berline.

Op het gebied van uitrusting heeft Riese & Müller alles uit de kast gehaald: krachtige verlichting, geïntegreerde diefstalbeveiliging, stevige middenbok...

En peuters zullen niet achterblijven op de comfortabele zitbank. Een echt domineesvoertuig... in gras!

Ongetwijfeld de beste bakfiets.

Een hoge prijs.

Riese & Müller elektrische bakfiets.

Elektrische bakfietsen op drie wielen

Babboe Go Mountain: de ster voor grote gezinnen

De Babboe Go Mountain, het vlaggenschip van de Nederlandse serie driewielige scooters, is groter dan de Mini-E die we eerder presenteerden.

En niet alleen qua uiterlijk! Het verschil is ook te zien in de prestaties van de elektrische ondersteuning. Dit keer is het een trapmotor met 70 Nm koppel: genoeg om met een gerust hart het kleinste heuveltje op weg naar school te bedwingen.

Over schoolkinderen gesproken: die hebben gelukkig kleine antisliptreden om in en uit de bus te stappen.

Maar het gewicht is ook hoog: 75 kg... dus je kunt maar beter niet zonder batterij komen te zitten!

➕ Een krachtige fiets waar veel gezinnen dol op zijn.

➖ Hoog gewicht, pas op voor pech!

De Bakfiets Cargobike Long Steps: niets staat hem in de weg

Het model Cargobike Long Steps heeft als bijzonder kenmerk dat het is uitgerust met een zeer grote laadbak!

Deze fiets is gewoon een ideaal vervoermiddel voor leveringen of voor wie gewend is om met een zware lading te reizen. Eén ding is zeker: je zult geen fiets vinden die meer kan dragen dan deze!

Qua esthetiek is het ontwerp van deze Nederlandse bakfiets basic, maar erg mooi.

Zeer grote laadcapaciteit.

Het duurt langer om het onder de knie te krijgen vanwege de grootte.

Vrachtfietsen met lange staart

De Yuba Fastrack: een bakfiets die er niet uitziet als een bakfiets

Natuurlijk, als je dichterbij komt, zie je dat de bagagedrager langer is dan gemiddeld... maar op het eerste gezicht is het moeilijk om deze Yuba Fastrack te classificeren als een elektrische bakfiets.

In tegenstelling tot de imposante driewielers waar we het net over hadden, is dit model wat we compact noemen. Met andere woorden, hij heeft de transportcapaciteit van een elektrische fiets bestelwagen, maar behoudt een afgemeten structuur. Daardoor is hij bijzonder wendbaar.

Dit comfortabele rijgedrag maakt het een geweldige fiets voor stadsgebruikers die hun kinderen naar school willen brengen of boodschappentassen willen dragen. We waarderen ook zijn hoogwaardige schijfremmen, die altijd geruststellend zijn als je in de stad rijdt.

Een superhandige bakfiets.

➖ Beperkte transportcapaciteit.

De Kettler FAMILIANO L-N: altijd in beweging

Kettler Familiano L-N elektrische bakfiets.

De naam zegt het al: met deze Familiano L-N maakt Kettler een groot statement over gezinnen met kinderen.

Op het extra grote bagagerek passen met gemak 2 kinderen en zelfs schooltassen!

Maar zijn grootste troef is zijn ongelooflijk lage gewicht van 31 kg! Het is een echt vedergewicht in de categorie elektrische bakfietsen, aangedreven door een Bosch motor die 85 Nm koppel uitstraalt... Het is een raceauto!

Bovendien is de Familiano L-N met zijn twee accu's van 500 Wh onvermoeibaar!

Indrukwekkend bereik gekoppeld aan licht gewicht.

➖ Een rijpositie dicht bij het voorwiel die je moet leren beheersen.

De Kiffy Capsule MT: gemaakt in Frankrijk

Kiffy was een veelbelovend Frans merk dat helaas moest stoppen.

Desalniettemin behoren de elektrische fietsen van de Franse start-up tot de beste op de markt, zoals deze Capsule MT.

Deze elektrische bakfiets, 100% gemaakt in Frankrijk (een zeldzame prestatie), heeft een origineel ontwerp met een verbazingwekkend mono-tubulair frame! Een skelet dat er misschien dun uitziet, maar in feite bijzonder stevig is, dankzij het harde werk en de passie van de ingenieurs. En bovendien is hij heel gemakkelijk te berijden!

De zithouding is vergelijkbaar met die van Nederlandse fietsen, met een stuur dat hoger staat dan het zadel.

Op de weegschaal hoeft deze Kiffy Capsule MT zich nergens voor te schamen, met een gewicht van slechts 29 kg!

Een driekleurige fiets van topkwaliteit.

➖ Moeilijk te vinden reserveonderdelen.

Yuba Mundo: wie meer kan, kan minder doen

Hij ziet er niet voor niets uit als de fiets van een postbode. De Yuba Mundo is volledig ontworpen voor het vervoeren van volumineuze pakketten, overladen tassen...

Het is eenvoudig, met dit model kun je hem overal plaatsen: voor het zadel, op de bagagedrager en zelfs aan beide kanten van het achterwiel. Bovendien is hij dankzij de bovenbuis die van het stuur tot aan de as van het achterwiel loopt, altijd gemakkelijk te hanteren.

En om naar school te gaan? Geen probleem, er passen gemakkelijk één of twee kinderzitjes achter de fietser.

Een origineel en erg gaaf model!

➕ Onverslaanbaar laadvermogen.

Niet iedereen houdt van de vorm van het stuur.

Naast het feit dat elektrische bakfietsen een ecologisch en economisch vervoermiddel zijn, hebben ze het voordeel dat kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd raken met vervoer op twee wielen. Ze nemen reflexen over die essentieel zijn voor de wereld van morgen, zoals het gebruik van de fiets in plaats van de auto wanneer dat mogelijk is.

Dus je raadt het al, op Upway zijn we helemaal voor elektrische bakfietsen!