Vakantie op mijn elektrische fiets

 

De gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar hebben onze manier van leven door elkaar geschud en velen van ons hebben onze lijst van verlangens heroverwogen. De fiets heeft een plaats gevonden in deze veranderingen en de elektrische fiets krijgt steeds meer het leeuwendeel van de keuze, of het nu voor woon-werkverkeer, weekendritten of vakanties is.

In het toerisme zijn wij getuige van een ontdekking of herontdekking van ons nationale en Europese erfgoed. Initiatieven en voorstellen voor elektrische fietstochten bloeien en de ontwikkelingen op de weg volgen, in hun eigen tempo.

Wat als we op vakantie gingen, als we gingen fietsen op een elektrisch ondersteunde fiets? Voorbereiden, uitrusten en ontdekken van verschillende routes, dat is wat in het onderstaande artikel wordt voorgesteld.

Je innerlijke fietser definiëren

Veel mensen fietsen, maar hoeveel zijn bereid om lange afstanden te fietsen? Laten we eerlijk zijn, je kunt niet zomaar een wielertoerist worden, maar met training, de juiste uitrusting, de juiste soort fiets en de juiste accessoires kunnen we het allemaal wel.

Ben je die avonturier die graag langs de kust of door de bossen trekt? Ben je een levensgenieter die liever gaat rondtrekken, de gastronomie van België ontdekt, de UNESCO-route volgt of onze mooiste historische steden doorkruist? Het gezin dat sportieve uitdagingen voor alle leeftijden graag combineert met het ontdekken van het nationale of Europese erfgoed?

Bepaal jouw wensen

Misschien wil je tijdens je verblijf af en toe fietsen. In dat geval kan je je eigen elektrische of klassieke fiets meenemen, of er ter plaatse één huren. Steeds meer vakantieoorden bieden deze mogelijkheid, zo niet zal een fietsverhuurbedrijf het aanbieden, en bij het toeristenbureau kan je een kaart krijgen van de beschikbare fietsroutes.

Fietsen tijdens de vakantie

Met de familie

Jij kiest voor een gezinstochten rond je vakantiebestemming. Kies bij voorkeur routes ter plaatse: een groene weg die voor iedereen toegankelijk is met een minimum aan voorbereiding, vlak, met wegwijzers aangegeven, met toeristische trekpleisters zoals kapelletjes of uitzichtpunten, en rustpunten voor verfrissing.

Je moet vooral letten op de afstand die je wilt afleggen. Je moet rekening houden met hoe ver je van en naar je bestemming kunt rijden, de tijd die je beschikbaar hebt en de samenstelling van je gezin. Lichamelijke conditie speelt ook een rol, want ook al bieden elektrisch ondersteunde fietsen ongeëvenaard comfort en kun je er verder mee fietsen dan met gewone fietsen, je moet nog steeds trappen om vooruit te komen. Er zijn damesfietsen, herenfietsen en kinderfietsen voor het hele gezin.

Tussen sporters

Klaar voor een mountainbike tocht? Een goede lichamelijke conditie is noodzakelijk, vergeet niet dat een regelmatige sporttraining helpt om een goede ademhaling en voldoende spiermassa te hebben. Vergeet niet om op je eigen tempo te trappen, geniet van het landschap, zelfs tijdens de beklimmingen, en wees voorzichtig met de afdalingen. Deze gebaren en houdingen kunnen worden aangeleerd met een opleiding of door met een professional op stap te gaan.

De feestdagen fietsend doorbrengen

Een goede condite en uitrusting zijn essentieel. Je fietst het grootste deel van de dag, elke dag of bijna, gedurende 8, 10 of meer dagen. Vergeet niet de fietsroutes, de vlakke stukken en de hellingen te bestuderen: zo'n vakantie moet van tevoren worden voorbereid met materiaal dat je goed kent.

Weten hoe je jezelf moet uitrusten

Wie zou er aan denken om de Himalaya te beklimmen op sneakers?

Om van fietsen een plezier te blijven maken, moet je bijzondere aandacht besteden aan je kleding, je fiets en de accessoires.

De outfit

Een helm wordt sterk aanbevolen, zelfs als je vlakke, goed onderhouden fietspaden gebruikt.

Wat kleding betreft, moet je in de zomer lichte, passende en comfortabele kleding dragen. Een beschermende crème is onontbeerlijk, want je voelt de zonnestralen niet meteen en het is sterk aan te raden om op schaduwrijke routes te fietsen.

Regenkleding is altijd nuttig, zelfs op korte tochten, maar het wordt essentieel om volledige regenkleding te hebben als je een meerdaagse tocht maakt. In dat geval heb je waterdichte kleding nodig: regencape, waterdichte broek, beenkappen, stuurmouwen.

Als je in de bergen rijdt, kan het weer koel of koud zijn, en het temperatuurverschil kan in korte tijd groot zijn. Met verschillende lagen kleding kan je je outfit aanpassen aan de temperatuur en handschoenen en stuurmouwen beschermen je handen.

De fiets

Het is belangrijk een fiets te hebben die onderhouden, afgesteld, gedimensioneerd en aangepast is aan het gebruik dat je ervan zult maken. De elektrische fiets is zeer soepel en wendbaar in het gebruik, hij vergemakkelijkt het trappen dankzij de elektrische ondersteuning en laat je gemakkelijk manoeuvreren.

Als de fiets niet op je maat is, zou dit lastig kunnen zijn. Daarom heeft Upway een filter op grootte. Je kan snel vinden wat je zoekt.

Het juiste type fiets kiezen

Wat is je fietsen? Je bent nogal:

Ervaren mountainbiker op mountainbikeroutes, een elektrisch ondersteunde mountainbike is de oplossing.

Trekking fietser, een elektrisch ondersteunde all terrain bike is de juiste optie.

Als je een meerdaagse tocht maakt, is een elektrische all terrain bike de beste keuze. Hij is net zo comfortabel in de stad of op de weg als op paden en trails met weinig helling.

Fietsaccessoires

Gezinsuitstap

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan je kiezen voor een kinderzitje, een bakfiets (fiets met aanhanger) of een volgfiets-tandemstang, waarmee je de fiets van je kind aan de jouwe koppelt. Qua accessoires kan je kiezen voor een mand, fietstassen en een bagagedrager, om waterflessen, regenkleding en picknicks mee te nemen.

Trekking en lange afstandsreizen

Bij de onmisbare accessoires moet je denken aan spatborden, een bagagerek en fietstassen om je voorraden, verbanddoos, kleding, enz. in te vervoeren. Een goede verlichting is verplicht om te zien en gezien te worden.

Enkele ideeën voor uitstapjes in België en Europa

In België

Steeds meer steden en gemeenten creëren of ontwikkelen routes voor fietsers. In Vlaanderen zijn er meer dan 53.000 km aan routes. 

De Maas met de fiets, de eerste volledig aangegevene en bewegwijzerde lange-afstandsfietsroute in Wallonië, biedt je de kans om 147 km te fietsen langs een van de mooiste riviervalleien van Europa. Ontdek alle Waalse routes via  RAVeL en de knooppunten.

In Brussel is de Groene Wandeling (60 km) verdeeld in 7 trajecten die verschillende facetten van het Brusselse landschap vertegenwoordigen. Deze verschillende trajecten, met een lengte van 5 tot 12 km, bestrijken een veelheid aan landschappen (stedelijk, landelijk, industrieel, ...) en laten je toe de vele groene ruimten in Brussel te ontdekken. Ontdek alle fietsfaciliteiten bij Brusselse mobiliteit.

De fietsroute Groene Gordel Brugge neemt je mee door de gevarieerde omgeving rond de werelderfgoedstad Brugge. De 53 km lange route biedt een gevarieerde mix van bossen, kasteelparken, open landschap met akkers en weiden, loodrechte kanalen en pittoreske dorpjes. Ontdek ook de vele historische bezienswaardigheden zoals het Beierse Fort, de Abdij van Male en het Kasteel van Tillegem. Picknickplaatsen, speeltuinen en natuurreservaten maken van de Brugse groene gordel een absolute aanrader! Ontdek nog meer fietstochten op Vlaanderen fietsknooppunten.

In Europa

Je kent Ibiza om de onvergetelijke feesten, maar niet zozeer om de landschappen, natuur en frisse lucht.   BIKEibiza geeft je de gelegenheid om Ibiza te ontdekken met een elektrische fiets. Elektrische koersfietsen en mountainbikes staan op het programma. Van rondleidingen van 3 tot 4 uur tot een verblijf van 4 dagen, je zal het eiland nooit meer op dezelfde manier zien.

Als je nog meer wilt, ga dan naar Eride megavoyages waarmee je naar Italië kunt en nog vele andere bestemmingen, zoals Oostenrijk, Spanje, Slovenië en Zwitserland.

Er blijft nog maar één vraag over! Wanneer vertrekken we?